• Oznam pre rodičov detí v MŠ

          • Zoznam vecí, ktoré potrebujú deti prvom pri nástupe do materskej školy:

            - prezuvky (najvhodnejšie sú klasické papučky, nie šľapky)

            - náhradné oblečenie 

            - pyžamo-vankúš a paplón s návliečkami, plachtu nepremokavú

            - hygienické potreby - vreckovky, toaletný papier, kuchynské utierky, tekuté mydlo, hrebeň

            - cvičebný úbor ( tepláky, tričko, ponožky, obuv s bielou podrážkou )

            Všetky veci je potrebné označiť menom dieťaťa.

             

            Bc. Jarka Szathmáryová - zástupkyňa riaditeľky školy

          • Letná škola 2022

          • Vážení učitelia, milí žiaci a rodičia.

             

            Po 10 mesiacoch sedenia v škole, každý sa teší na 2 mesiace prázdnin, na oddych a relax.

            Už piaty rok ponúkame žiakom 1.stupňa oddychovať a relaxovať v škole a to cez „Letný tábor“. Po výzve „Letnej školy“ sme využili túto možnosť a náš tábor sa zmenil na „Letnú školu“.

            V júli pre žiakov 1.stupňa desať dní a každý iný, plný aktivít, zábavného učenia, súťaženia aj vrámci exkurzií či výletov. To všetko pre žiakov s nadšením pripravovali pedag. asistentky K. Čierna, P. Nadzonová, špec.pedag. F. Horňáková a vychovávateľky I. Raková a D. Bitlányiová.

            V auguste sme zorganizovali Letnú školu pre 1. aj 2. stupeň. Záujem bol veľký, čo nás nesmierne teší. Aj týchto 10 dní prežili žiaci nezabudnuteľné chvíle vďaka ochotným a zapáleným učiteľom – B. Lejbovej, R. Daniškovej, Z. Kišovej, V. Nadzonovi a p. zástupcovi D. Kenderkovi.

            Chcem sa úprimne poďakovať a vyjadriť obdiv všetkým pedagogickým zamestnancom, ktorí boli ochotní zapojiť sa do Letnej školy. Bolo to náročnejšie ako odučiť počas roka, ale bolo to obohacujúce určite aj pre Vás, keď ste videli to nadšenie a vďačnosť detí.

            Chcem sa poďakovať aj Vám, milé deti, za Váš záujem a disciplínu. Pre mňa bolo prekvapením, že počas roka sa žiak sem tam vyhne škole, ale teraz to bolo len v nutných prípadoch a dokonca Vám bolo ľúto, že to končí.

            Ešte raz veľká vďaka - PÁNI UČITELIA!

             

            Riaditeľka školy, Mgr. M. Nadzonová

          • Letná škola - 2. cyklus: 10.deň - 1. a 2.stupeň - " Došli sme do cieľa - úspešne a bez bolestí"

          • Desať dní nielen vzdelávania formou hry, ale aj zábavy, nových skúseností, poznatkov a hlavne zážitkov. Počas posledného dňa si žiaci zašportovali, zatancovali a pochutili si na vlastnoručne navarenom guláši. Tento horúci deň sme mali možnosť aj osvieženia - navštívili nás dobrovoľní hasiči z Čerhova so svojim hasičským autom plným vody. Vyskúšali, či im tie hadice aj fungujú, samozrejme na nás. Aj keď zo super zoceleného kolektívu sa nám veľmi nechcelo už ísť domov, veríme, že takáto myšlienka LŠ sa ešte bude opakovať.

          • Letná škola - niečo navyše: 9.deň +++ - „Vytrvalci pokračujú“

          • Keď sa niečo podarí, treba to zopakovať... no a nám sa včera noc podarila, tak si ju opakujeme aj dnes. Po dni plnom pokusov sme zrelaxovali pri učení sa nového tanca a súťažiach zameraných na rýchlosť, či orientáciu v škole. Večer sme si spríjemnili opekačkou pri ohníku, hudbou, tancom, filmom... Dobrú noc.

          • Letná škola - 2. cyklus: 9.deň – 2.stupeň – „Hókusy-pokusy“

          • Chémia a fyzika sú síce prírodné vedy s veľmi veľa informáciami, ale názorné ukážky sú omnoho zaujímavejšie. V predposledný deň našej Letnej školy sme sa zaoberali netradičnými „hókusmi – pokusmi“, ktoré na bežných hodinách v škole nerealizujeme. Najprv sme sa zaoberali kryštalizáciou soli a modrej skalice, čo sme demonštrovali na tvorbe kryštálov na prírodných materiáloch ako je konárik, kamienky, šišky a podobne. Neskôr sme sa zahrali na fyzikov, kde sme pracovali so vzduchom, balónikmi a stolnotenisovou loptičkou. Do ďalšej „zábavy“ sme zapojili aj žiakov z 1. stupňa a vytvorili sme si obrovský bublifuk vo vaničke zo saponátu a vody, pričom sme žiakov zatvárali do veľkých bublín. Zaujímavým bol vznik „Faraónových hadov, červov“, na čo sme použili cukor, sódu bikarbónu, etanol a piesok. No a nakoniec sme si vyskúšali ako funguje uhol odrazu a uhol dopadu, a to pomocou stolnotenisovej loptičky, ktorú sme sa snažili dostať odrazom do pohára s vodou. Súťaž trvala trošku dlhšie, ale nakoniec „zvíťazili“ všetci, lebo sa to podarilo všetkým našim žiakom aj keď na viacero pokusov. Dnešný deň sme uzavreli „slovenským Einsteinom – Majstrom N“, ktorý nám pomocou videí z minulých rokov ukázal množstvo ďalších netradičných hókusov a pokusov.

          • Letná škola - 2. cyklus: 9.deň – 1.stupeň – „Skauti“

          • Predposledný deň sa z nás stali skauti. Vybrali sme sa preto do prírody. Všetkými našimi zmyslami sme spoznávali živú aj neživú prírodu. Život skauta vôbec nie je ľahký, pretože sa musí v prírode vynájsť - postaviť si príbytok, zaobstarať obživu, založiť oheň… Niečo z toho sme si vyskúšali aj my. Do vlastnoručne vyrobeného “Denníka skauta” sme zaznamenali všetky dnešné zážitky, skúsenosti a poznatky.

          • Letná škola - niečo navyše: 8.deň +++ - „Vytrvalci“

          • Teplé letné noci strávené v priestoroch školy sú už tradíciou. Po výlete na Šírave vymenili Podkovičkári loď za vláčik a vďaka p. starostovi Driganovi sme sa previezli krásnym tokajským okolím.  Večer sme strávili pri ľudovej hudbe, športových aktivitách, tanci, či filme. Unavení, no plní zážitkov sme vhupli do spacákov a popriali si dobrú noc. 

          • Letná škola - 2. cyklus: 8.deň - 1.a 2.stupeň - "Námorníci"

          • Dnes sme sa opäť vybrali za hranice naše školy. Cesta autobusom, krátke zastavenie a pobavenie sa pri Vinianskom jazere, a konečne sme dorazili k moru... K nášmu slovenskému moru, ako nazývajú Zemplínsku Šíravu. Nedovideli sme síce z jedného brehu na druhý, ale mali sme možnosť počas plavby loďou pozorovať zaujímavé zákutia pobrežia. Nikto z nás nedostal morskú chorobu, takže sme si po skončení plavby mohli vychutnať obed. Cestovať k vode a nenamočiť si aspoň nohy, neexistuje, veľmi dobre nám padlo osvieženie . Možno trošku unavení, ale plní nových zážitkov, sme sa šťastlivo vrátili domov.

          • Letná škola - 2. cyklus: 7.deň – 1.stupeň – „Ľudové remeslá a folklór“

          • Dnešný deň sme si pripomenuli tradičné remeslá. Žiaci si mali možnosť vyskúšať prácu drotárstva výrobou rôznych šperkov. Zistili sme, že práca košikára vôbec nie je ľahká… K remeslám nepochybne patrí aj folklór a tak sme si prácu spríjemnili počúvaním ľudových piesní a dokonca sme sa naučili aj pár základných krokov ľudového tanca.

             

          • Letná škola - 2. cyklus: 7.deň - 2.stupeň - „Folkloristi“

          • Na dnešný deň sme sa veľmi tešili, veď predsa každý z nás má vo svojom srdiečku kúsok folkloristu. Hneď ráno sme sa vrhli na zaujímavú a kreatívnu aktivitu. Predstavili sme si folklórne ornamenty rôznych oblastí Slovenska a každý si na svoje tričko namaľoval folklórny motív, či logo FK Podkovička. Bola to veľmi zaujímavá aktivita a každý prekonával svojim umením samého seba. Po zdokumentovaní našej práce sme sa vrhli na folklórne puzzle a potom na chutný obed. Nasledovala vzácna chvíľa – mini oslava, na ktorú nás pozvala naša oslávenkyňa Bianka Hrivňáková. Nabudení energiou po skvelej torte sme sa presunuli na školské ihrisko, kde sme tancovali, tancovali a ešte raz tancovali. Nezabudli sme ani na našich najmenších spolužiakov z prvého stupňa a naučili ich základné kroky. Po včerajšom úspešnom „lavorovom tanci“ sme ani dnes nevynechali túto osviežujúcu aktivitu.

          • Letná škola - 2 .cyklus: 6.deň - 2.stupeň - „Zemplínčania“

          • Dnešný deň sme venovali nášmu regiónu – krásnemu južnému Zemplínu. Doobeda sme si urobili pár zaujímavých kvízov, kde sme zistili, ako poznáme naše zemplínske nárečie. Veľa sme sa nasmiali a spoznali mnoho nových nárečových slov. Po chutnej desiate sme sa presunuli do telocvične, kde si „starí Podkovičkári“ zopakovali tance a základné kroky naučili aj nových členov. Išlo o typické zemplínske tance – karička, čardáš, či bašistovská. Poobedie sme venovali oddychovým aktivitám v prírode. Veľmi zaujímavý bol „lavorový tanec“, pri ktorom sa niektorí členovia aj náhle osviežili.

          • Letná škola - 2 .cyklus: 6.deň - 1.stupeň - „Hókusy - pokusy“

          • Každý z nás by raz určite chcel byť čarodejníkom a pričarovať si napríklad 2 roky prázdnin. Nám sa to síce nepodarilo, ale podarili sa nám iné zaujímavé hókusy- pokusy. Veď posúďte sami… videli sme ako sopka chrlí lávu, ako vzniká dúha, vytvorili sme si lávovú lampu a dokonca sme vymysleli aj tajné písmo…

          • Letná škola - 2. cyklus: 5. deň – 2.stupeň - „ Archeológovia“

          • Dnes sme sa opäť vrátili do minulosti.  Zoznámili sme sa s prácou archeológov, dozvedeli sme sa prečo je archeologický výskum dôležitý. Po teórii nasledovala praktická časť. Žiaci mali možnosť pomocou detektora kovov vyhľadávať rôzne kovové predmety, ktoré sa nachádzali v zemi, najprv v okolí školy, a potom sme sa vybrali pešo lesnou cestou do Malej Tŕne. Tam priamo pod miestnou nezvetranou skalnou stenou sme našli horniny, na ktorých boli otlačky rastlín, čo svedčí o tom, že v minulosti tu bolo more. Nezabudli sme sa pokochať krásami viníc z vyhliadkovej veže.

            Po absolvovaní  7,38 km pešej túry a po „archeologickom výskume“ sme sa vrátili autobusom späť do Čerhova. Unavení, ale s novými poznatkami.

          • Letná škola - 2. cyklus: 5.deň – 1.stupeň – „Rozprávkari“

          • Dnešný ranný kruh nám pomohol viac spoznať nielen sa navzájom, ale aj samých seba. Takíto uvoľnení sme sa prehupli do sveta rozprávok. Medzi rozprávkové bytosti. Prostredníctvom prezentácie sme sa oboznámili aj s novými pojmami. Pomohli sme kladným hrdinom zvládnuť rôzne zadania. Pri skladaní popletených viet sme sa riadne zapotili. Avšak svoj pozitívny vzťah k rozprávkam sme preukázali počas dramatizácie rozprávky. Ako krásne princezné a krásni princovia sme si vyrobili vlastné náramky a náhrdelníky.

          • Letná škola - 2. cyklus: 4.deň – 2.stupeň – „Stredovek“

          • Ráno sme naštartovali „koleso času“ a vrátili sme sa o pár storočí vzad. Obdivovali sme šikovné praktiky remeselníkov pri stavbe stredovekého hradu, prezreli sme si všetky jeho časti a ich funkcie. Zabavili sme sa pri historickom pexese, či súťaži „uhádni slovenský hrad“. Po výdatnom olovrante sme sa vybrali na praktickú aktivitu. Chlapci sa v školskej dielni zahrali na odvážnych rytierov a vyrobili si z dreva svoje meče a dýky. Nebola to jednoduchá práca, no výsledok stojí za to! Kým sa rytieri chystali na výpravu, dievčatá im pripravili hostinu. Napiekli tradičné chlebové placky s bryndzovou a mrkvovou nátierkou, uvarili kukuričnú kašu, a ako prekvapenie mali jablkový koláč. Popri tom im stihli „ušiť“ aj jednoduchý stredoveký odev. Na spoločnej hostine si všetci pochutili na tradičných stredovekých jedlách.

          • Letná škola - 2.cyklus: 4.deň – 1. stupeň – „Olympionici“

          • Vedeli ste, že až v roku 1992 sa mohli ženy po prvýkrát zúčastniť olympijských hier v džude? Aj takéto zaujímavosti sme odhalili počas 4. dňa LŠ. Z prezentácie o olympijských hrách sme sa dozvedeli o ich vzniku, symboloch, delení... Pripomenuli sme si aj našich úspešných slovenských olympionikov. Pod vlastnoručne vyrobenou olympijskou vlajkou sme otvorili našu školskú olympiádu. Súťažili sme v atletike a kolektívnych hrách. Riadili sme sa heslom zakladateľa OH Pierra de Coubertina: „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa“.  Preto každý športovec bol odmenený vlastnoručne vyrobenou medailou.

          • Letná škola - 2. cyklus: 3.deň – 1. a 2.stupeň – „Turisti“

          • Počas tretieho dňa sme spoznávali krásy tatranskej prírody. Cestou na Štrbské pleso sme sa riadili turistickými značkami. Vedomosti sme si obohatili čítaním náučných tabúľ, z ktorých sme sa dozvedeli o flóre, faune, histórii a živote v tejto tatranskej oblasti. Zaujali nás aj „Jazierka lásky“, o pôvode ktorých koluje nejedna legenda. Exkurzia sa nezaobišla bez rozchodu žiakov a nákupu suvenírov.

             

          • Letná škola - 2. cyklus: 2.deň – 1. a 2.stupeň – „Záchranári“

          • 2. deň sa niesol v znamení ľudského života. Zachrániť ľudský život? Tak aj to už vieme. Záchranár nás to naučil. Svojím pútavým, odborným a zábavným výkladom o prvej pomoci nám nielen veľa vysvetlil, ale  aj my sme mali možnosť si tieto vedomosti a praktické zručnosti pri záchrane ľudského života vyskúšať. Vďakabohu, len na modeloch ľudského tela.

            Zaujímavou aktivitou dnešného dňa bol príchod psovoda PZ SR. V krátkosti nám porozprával o význame svojej práce a predviedol výcvik psa, ktorý počúval nielen na verbálne, ale aj na neverbálne pokyny svojho psovoda, napr. pri hľadaní vystrelených nábojníc, ktoré mali možnosť vystreliť samotní žiaci. Na záver si tiež vyskúšali služobné hlásenie a púšťanie majákov.

          • Letná škola - 2. cyklus: 1.deň - 2.stupeň – „Školoolympiáda“

          • Prvý deň bol venovaný športu. V letnej škole sa dnes konala „ Školoolympiáda“. V teoretickej časti sa žiaci dozvedeli históriu OH, starovekých a novodobých. Spoznali symboly OH - zástavu, olympijské kruhy, zistili, prečo sa zapaľuje olympijský oheň a vypočuli si olympijskú hymnu. Svoje vedomosti uplatnili v kvíze, ktorý spoločne v družstvách vypracovali.

            Posilnení vynikajúcou desiatou sme sa presunuli na ihrisko. Nasledovala praktická časť. Súťažilo sa v tradičných, aj v netradičných športových disciplínach.

            Školoolympiáda sa niesla v duchu hesla Pierra de Coubertiana– „ Nie je dôležité zvíťaziť, ale sa zúčastniť.“ Preto všetci zúčastnení boli odmenení diplomom pod vlastnoručne vyrobenými olympijskými kruhmi.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Čerhov
      • +421 56 6687321
      • Hlavná 1 076 81 Čerhov Slovakia
      • +421911768254
      • IČO: 35541270
      • DIČ: 2021663380
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje